LPC (los processus coronoideus)  

LPC (los processus coronoideus)


LPC is een aandoening van de jonge groeiende hond, we zien vaak kreupelheidsklachten aan dan weer de ene dan weer de andere voorpoot. Het zijn vaak honden van grote rassen, waarbij een aantal rassen oververtegenwoordigd zijn (Berner Sennen, Labrador, Golden, Duitse herder, Rottweiler). Voeding, (over)belasting en erfelijkheid spelen alle drie een rol in het ontstaan van deze ziekte.  Diagnose

LPC (los processus coronoideus) Een jonge hond (5-12 maanden) van een risicoras met kreupelheid aan de voorpoot wordt al snel verdacht van een LPC. Daarnaast zijn honden met LPC vaak pijnlijk bij het buigen van de elleboog, zeker als deze wat ingedraaid wordt. De elleboog kan ook verbreed en overvuld zijn. Röntgenfoto’s kunnen het klinische beeld bevestigen. Meestal kunnen we op deze foto’s niet het losse botstukje zien, maar wel typische veranderingen die passen bij een LPC. Bij twijfelgevallen kan een botscan uitsluitsel bieden. Het is verstandig om beide ellebogen te onderzoeken aangezien 70% van de honden aan 2 kanten LPC klachten heeft.  


Behandeling

LPC (los processus coronoideus) Een hond met aanhoudende kreupelheidsklachten zal geopereerd moeten worden. Via een kijkoperatie kunnen we het gewricht inspecteren en los kraakbeen en kleine stukjes bot verwijderen. Is het losse botstuk erg groot, dan maken we een klein sneetje in het gewricht om het te verwijderen. Vaak zijn de honden na een aantal dagen al minder pijnlijk dan voor de operatie. Een hond met klachten aan beide ellebogen kan bij een vlotte procedure in 1 sessie aan beide ellebogen geopereerd worden.  

Kosten

De kosten voor de operatie zijn 600 euro, indien 2 ellebogen gelijkertijd geopereerd worden zijn de kosten 1000 euro. Indien er nog röntgenfoto’s gemaakt moeten worden liggen de kosten hiervoor rond de 170 euro. 
Maak een afspraak via 0521-2320212. 


Bron: Dierenkliniek Sleeuwijk