Overgewicht bij de hond

Overgewicht / obesitas bij de hond
Overgewicht bij hond, ook wel obesitas genaamd, wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde voeding.
Het komt vooral voor bij oudere honden en gesteriliseerde/gecastreerde honden. Dit komt omdat de stofwisseling bij deze dieren verlaagd is, en ze doorgaans wat minder actief zijn.
Ook bij puppies komt als gevolg van verkeerde voeding overgewicht voor. Als zij teveel of te lang energierijk voer krijgen in combinatie met te weinig beweging, veroorzaakt dit een overmatige onderhuidse vetafzetting.

Alhoewel een verkeerde voeding de hoofdzaak is van overgewicht, zijn er ook een aantal ziektes waardoor uw hond te dik kan worden.
Enkele voorbeelden daarvan zijn hypothyreoidie (een te langzaam werkende schildklier), de ziekte van Cushing (De bijnieren die teveel cortisone produceren) en suikerziekte of diabetes.
Wanneer wij uw dier van zo’n ziekte verdenken zullen we uiteraard eerst een diagnose proberen te stellen via een bloedonderzoek.

Is mijn hond te dik?
Onderzoek heeft aangetoond dat tot 50% van de honden aan overgewicht lijdt. Dit kan variëren van 15% meer dan het optimale gewicht (overgewicht) tot 20% boven het optimale gewicht (zwaarlijvigheid). Onvoldoende lichaamsbeweging en leeftijd zijn factoren die de gewichtstoename kunnen beïnvloeden. Let daarom goed op het gedrag van uw hond  om tekenen van overgewicht te constateren. Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat uw hond  te dik is.

- U kunt de ribben niet voelen
- Er is geen taille meer te zien
- Uw hond heeft moeite met lopen
- Uw hond is lui Uw hond  is kortademig
- Uw hond heeft een slecht humeur
- Uw hond slaapt veel

Gevolgen zwaarlijvigheid
Net als bij mensen die te zwaar zijn, neemt de kans op gezondheidsproblemen toe bij te dikke honden.
Enkele voorbeelden zijn: suikerziekte, hart-en vaatproblemen, problemen van het skelet en bewegingsapparaat, huidproblemen en maagdarmproblemen.
Ook een verminderde afweer bij infecties kan veroorzaakt worden door overgewicht.
Daarnaast zijn deze honden tijdens het lopen of spelen snel uitgeput en/of raken kortademig.

De behandeling van overgewicht
Bij de behandeling van overgewicht, gaat het erom een juiste balans te vinden tussen de energie-opname (voeding) en het energieverbruik (lichamelijke activiteit/verbranding).

Bij milde gewichtsproblemen kan vaak volstaan worden met voldoende lichaamsbeweging en het afschaffen van ‘tussendoortjes’, zoals worst, koekjes, etc.

Bij een ernstiger overgewicht zullen bovengenoemde maatregelen niet volstaan, en zal de hond ‘op dieet’ moeten. Wanneer de energie-opname beperkt wordt, zullen de vetreserves in het lichaam worden aangesproken, en zal de hond gaan afvallen.
Echter, wanneer de hoeveelheid voer verminderd wordt, zal het hongergevoel bij de hond niet zomaar minder worden!
De hond zal gaan bedelen, om toch zijn hongergevoel te kunnen stillen. Daarom is het verstandig om een speciaal daarvoor ontwikkeld vermageringsdieet te gaan geven. Door beperking van de hoeveelheid vet en het verhogen van de hoeveelheid vezels wordt de voeding calorie-arm, maar heeft de hond toch een gevuld gevoel. Daardoor voelt de hond zich langer verzadigd en zal dus minder snel gaan zeuren om eten. Ondanks het ‘minder voeren’ bevat deze voeding alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, zodat uw hond niets te kort komt.

Advies om een dieet te geven is :

- 's morgens : de helft van de portie die de hond mag eten, tien minuten laten staan, niet op = wegnemen. · 
- 's avonds : de helft van de portie die de hond mag eten, tien minuten laten staan, niet op = wegnemen. ·        
GEEN tussendoortjes.        

Er mag gerust gekookte groenten gemengd worden tussen de brokken. Voor een succesvolle behandeling is naast een uitgebalanceerd dieet en bewegingspatroon, de motivatie van u als eigenaar (en de familieleden) erg belangrijk.
Een regelmatige gewichts- en gezondheidscontrole door de dierenarts is daarbij een goede ondersteuning.
De dierenartsen en assistentes willen u daar graag bij helpen. Zij kunnen u vertellen of uw hond daadwerkelijk te zwaar is, en zullen aan de hand van het ‘streefgewicht’ van uw hond een voedingsadvies geven.
Uw dierenarts heeft de beschikking over enkele goede dieetvoeders zodat uw viervoeter snel zijn overtollige kilootjes kwijt kan raken!
Veel beweging is goed voor het gewicht