De eerste dag(en)

Als de pup in zijn nieuwe huis komt zijn er een paar dingen die u zich goed moet realiseren. De pup heeft in een korte tijd enorme ervaringen moeten ondergaan. Allemaal zeer inspannend voor hem.

Daarom zijn de volgende punten van belang 

1e - Zorg er voor dat de pup in een rustig huis komt. Voorkom dat er teveel mensen zijn, die hem willen aaien en liefkozen, wat hem angstig kan maken.

2e - Laat hem in alle rust zijn nieuwe tehuis onderzoeken en de nieuwe geuren en bewoners leren kennen.

3e - Neem hem niet meteen naar buiten (op stap). Hij heeft enkele uren nodig om zijn omgeving te leren kennen en alle nieuwe indrukken te verwerken.

4e - Straf hem nu nog niet als hij binnen plast. Hij heeft in dit opzicht nog nooit iets vervelends ervaren en hij is helemaal niet gewend zijn urine op te houden. Zet de pup op regelmatige (vaak) tijdstippen buiten voor een plasje, zeker na ieder dutje en maaltijd. Op deze  manier leert de pup snel waar hij zijn ontlasting moet deponeren.  

5e - Laat de pup de eerste dagen niet te lang alleen in de kamer, hij is niet gewend aan eenzaamheid. In de kennel had hij dag en nacht zijn broertjes, zusjes en moeder om zich heen. De pup gaat de nieuwe baas of bazin voor zijn moeder aanzien. Daarom moet u handelen als de moeder. Laat de pup niet te lang alleen maar blijf in de buurt. Als hij slaapt ga dan gerust een poosje bij hem vandaan.

6e - Zorg ervoor dat er een hondenmandje, kistje, doosje of iets dergelijks voor hem klaar staat, een jonge pup is snel moe.

7e - Als u kleine kinderen in huis heeft, verdeel dan uw aandacht zeer zorgvuldig. Vooral zeer jonge kinderen kunnen erg jaloers worden als ze denken dat de pup teveel aandacht krijgt. Leer de kinderen vanaf het begin dat ze de pup niet te hardhandig oppakken en dat ze voorzichtig met hem spelen. Leer ze in de eerste plaats dat ze de pup MET RUST LATEN als hij in zijn MAND ligt. Daar moet hij alle rust hebben.

8e - Iedere pup gedraagt zich weer anders als hij in een nieuw gezin komt. De ene pup is erg voorzichtig en verlegen, de andere overvalt het gezin als een wervelwind. De verlegen pup verlangt meer rust en gezelschap van u, terwijl de andere pup meer bezoek verdraagt en meer wil spelen.