WANDELINGEN

 

een uitstekende site met heel veel informatie

wil je zelf gaan wandelen met je hond(en), kijk dan hieronder voor leuke plaatsen


Wandelroute - Edese hei
Een prachtig gebied om te wandelen is de Edese hei. Het is een officieel losloopgebied voor honden en wordt ook druk bezocht. Er is geen uitgezette route die alleen door het losloopgebied loopt. Maar de buitengrenzen van de losloopzone zijn duidelijk aangegeven en verdwalen is dus bijna niet mogelijk. Als je hond een neus heeft voor wild, moet je hier opletten. Zwijnen en reeen zijn er volop.

Route: Tussen Arnhem en Ede ligt de N224. Als je via de N224 Ede inrijdt kom je over een rotonde (daar is ook een pannenkoekenhuis). Hier rijd je richting bos (drempel over). Dit is direct een parkeerplaats bij het hondenlosloopgebied.

Horeca: Het pannenkoekenhuis bij de rotonde dus en een stukje verder langs de N224 richting Arnhem is restaurant Juffrouw Tok. In de zomer staat er regelmatig een patatkraam op de parkeerplaats bij het hondenlosloopgebied.
 

Wandelroute - Erkemederstrand
Een echt hondenstrand vind je op het Erkemederstrand in Flevoland. Met het weer van deze week zit je daar helemaal goed; iets boven nul, een klein windje... echt wandelweer voor op het strand.
Er is een stuk van 3 km 'gereserveerd' als hondenstrand.
Kijk voor de route en de horecagelegenheid op de site: www.erkemederstrand.nl
 

Wandelroute - Busloo
Tot 15 april mogen honden los op dit ruime recreatiegebied. Er zijn diverse parkeerplaatsen (wel betaald parkeren) waarvandaan je direct een eind kan wandelen. Een rondje rond de hele plas is een wandeling van ongeveer 3 uur. Dit is een echt hondenparadijs. Route: Vanaf de A1 afslag Voorst, richting Zutphen. Recreatiegebied Busloo staat dan al snel aangegeven. Horeca onderweg Op zondag is er een kiosk open waar van alles te krijgen is.
 

Wandelroute - Berg en Dal
Vlak boven Nijmegen ligt het klein plaatsje Berg en Dal. Op de doorgaande route door Berg en Dal staat hotel Erica aangegeven. Achter het hotel is een parkeerplaats en een mooi bos. In dit bos is het heerlijk wandelen met een (loslopende) hond. Vanaf de parkeerplaats is een wandeling van circa 5 km aangegeven. De naam Berg en Dal is niet voor niets. Mensen met een slechte conditie kunnen dit stuk beter vermijden. Horeca onderweg Hotel Erica is beschikbaar voor een kopje koffie. Voor een wat kleinere ambiance moet je een klein stukje rijden naar Berg en Dal.
 

Wandelroute - Rozendaelse veld
In Arnhem en omstreken kent iedereen 'de hei'. Hiermee wordt het Rozendaelse veld bedoeld. Een van de grootste en bekendste losloopgbieden in deze regio. Het gebied heeft een prima parkeergelegenheid erbij. Je moet het gebied alleen even weten te vinden. De buitengrens van het wandelgebied is afgezet met groene paaltjes zodat je precies weet tot hoever je kunt lopen. Wees even bewust van het fietspad dat er dwars door loopt als je hond "gek op" fietsers is. Het gebied is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang en alleen als de toegangswegen bevroren zijn, is de weg er naartoe afgesloten.

Route: Vanaf de A12, knooppunt Velperbroek, afslag Velp. In Velp rechtdoor rijden tot aan winkelstraat. Bij het stoplicht bij de winkelstraat linksaf. Volgende stoplicht rechtsaf. Kruispunt oversteken. Bij T splitsing rechtsaf, je rijdt nu langs kasteel Rozendael. Na circa 800 meter (weg in het bos) zie je aan de linkerkant een afslag. Deze klinkerweg ga je in en rijd je helemaal uit. Je ziet vanzelf de parkeergelegenheid en de bordjes losloopgebied.

Horeca: Er is geen horeca in de directe omgeving van het hondenlosloopgebied.
 

 

 

Overzicht van een aantal plaatsen waar u met uw hond onaangelijnd kunt wandelen.

In de natuurgebieden geldt dat uw hond onder appel moet staan als u hem of haar wilt laten loslopen en uw hond aanlijnt in de gedeeltes waar dat gevraagd wordt, bijvoorbeeld in de gebieden waar runderen en/of schapen gehuisvest zijn.


Een leuk en redelijk groot losloopgebied voor honden is gelegen in het Twickelerbosch tegenover kasteel Twickel in Delden.


In Bloemendaal kunt u het hele jaar door met de hond wandelen op het strand. Startpunt: aan het eind van de boulevard Zandvoort - Bloemendaal vanaf strandpaviljoen Parnassia noordwaarts richting IJmuiden. Bij Parnassia is het hele jaar door vers drinkwater beschikbaar voor de honden en voor uzelf is er uiteraard meer keuze.


In Noordwijk kunt u het hele jaar door met de hond wandelen op het strand, ca 4 km strand is beschikbaar. Vanaf strandopgang nr. 1, aan het eind van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk, tot aan Katwijk.


Op Vlieland rond het dorp Oost-Vlieland is een wandelroute met de naam "Aanpoten" te vinden, waar uw hond mag loslopen.


Op Schiermonnikoog, ten zuiden van het dorp en op het mooie strand, mogen de honden loslopen.


Zuidelijk van Breda ligt de boswachterij Chaam van Staatsbosbeheer, hier is een groot honden-losloopgebied, zie de borden bij de parkeerplaatsen.


Rond het Lauwersmeer in Lauwersoog, tussen Dokkum en Zoutkamp, is een mooi natuurgebied te vinden. Hier zijn ook enkele honden losloopgebieden, waaronder een "hondenstrand". Let op de borden, hierop staat aangegeven waar de honden los mogen.


Op het westelijk puntje van Schouwen-Duiveland, op het strand van Burgh-Haamstede, mag de hond loslopen, alleen tussen Pinksteren en 1 september moet de hond van 10 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds aangelijnd zijn.


Bij het Bergerbos, tussen het Limburgse dorpje Afferden en de Duitse grens, is een door het Staatsbosbeheer aangewezen losloopgebied.


Tussen Putten, Garderen en Ermelo vindt u het Speulder- en Sprielderbos, hier zijn meerdere losloopgebieden uitgezet.


In het noordelijk gedeelte van de boswachterij Staphorst ligt een losloopgebied.


In grote delen van boswachterij Sleenerzand, aan de weg Emmen-Drachten, mag uw hond loslopen.


Ten zuiden van Leende en Valkenswaard ligt boswachterij Leende, ten noorden van het Leenderbos op de Molenheide mag uw hond loslopen.


In Apeldoorn ligt tegenover het van der Valk motel het wandelgebied 't Leesten met hierbij een losloopgebied voor honden (alleen op het terrein waar de schapen lopen is aanlijnen verplicht).

Op het terrein is een kiosk waar diverse versnaperingen te krijgen zijn en waar ook bakken met water voor de honden staan. De kiosk is ook in de winter open!


In Zuidoost Drenthe zijn een aantal boswachterijen waar gedurende het hele jaar de hond los mag.
Meestal zijn er een aantal wandelroutes uitgezet, door het volgen van paaltjes van een bepaalde kleur komt u door een afwisselend landschap van bos en heide.

Onder andere de volgende boswachterijen kunnen wij u zeer aanbevelen:
Gees, Sleenerzand, Grolloo, Schoonloo, Odoorn en Exloo.


In Limburg boven op de Sint Pietersberg bij Maastricht is een enorm stuk afgezet door Natuurmonumenten waar de honden los mogen lopen.

Er staan picknicktafels en parkeerruimte is er vlakbij.


In Oostkapelle op Walcheren is een hondenstrand. Honden mogen hier altijd komen.


In de Reeuwijkse Hout (Reeuwijk/Zuid-Holland) is het in een deel van het strand en het bos/weide gebied toegestaan om de hond los te laten lopen.
Met bordjes "Honden mogen los" en "Honden moeten Vast" wordt e.e.a. aangegeven.


Op het Rozendaalseveld in Rozendaal is een groot losloopgebied op de hei voor honden.


Een tip voor als u in de buurt bent van Den Haag/Zoetermeer.
Als u van Nootdorp naar Pijnacker rijdt, ligt na de molen aan de rechterkant een recreatie gebied. Hierin is ook een hondenbos en er is gelegenheid tot zwemmen.
Volg na de molen de borden "Dobbeplas".


Bij Lelystad, Flevopolder ligt het Zuigerplas bos met een klein meer. Rond het meer is een wandelroute van ongeveer 4 km. Het meer en de bossen zijn vrij toegankelijk voor honden. Ze mogen loslopen en zwemmen. De precieze omvang van het losloopgebied is aangegeven op de borden bij de ingangen van het park.


Op het strand van Domburg (Zeeland) mag u op het linker gedeelte met uw hond op het strand.


Op het Hemmeland in Monnickendam (iets ten noorden van Amsterdam) is een gedeelte losloopgebied voor honden.
Het hele jaar door kan je hier met je hond terecht. Het is niet zo heel groot, maar er is tevens een hondenstrand waar je hond in het water kan spelen (in de Gouwzee).
Over de brug in Monnickendam helemaal rechtuit rijden, bij de rotonde nog rechtuit en een klein stukje langs de dijk, dan de 1e afslag links, dan op Hemmeland 1e afslag rechts en doorrijden tot het eind, daar kan geparkeerd worden


Rond Arnhem zijn de volgende losloopgebieden gesitueerd:

  • Landgoed MariŽndaal, tussen Arnhem en Oosterbeek
  • Achter het Bilderberg hotel in Oosterbeek
  • Immelo park tussen Arnhem (Vredenburg) en Huissen
  • Rozendaalse veld bij Velp en Rozendaal

Bij Noord-Scharwoude en Broek op Langendijk (respectievelijk noordelijke en zuidelijke ingang) vindt u het gebied GeestMerAmbacht. Van oktober tot en met maart mogen de honden hier loslopen, buiten die tijd geldt een aanlijngebod en zijn honden niet toegestaan op de ligweiden en op de strandjes.

Het is een mooi gebied, bereikbaar vanaf de N245 van Alkmaar naar Schagen, ter hoogte van Noord-Scharwoude en Broek op Langendijk.


Op de Sallandse Heuvelrug net ten zuiden van Nijverdal ligt het Kattenbos, officieel losloopgebied voor Honden, het betreft een mooi stuk bos en hei.

Iets noordelijker bij zwembad 'Het Ravijn' in Nijverdal ligt 't Stut, waar honden ook los mogen, ze kunnen daar lekker ravotten op de hellingen van "het ravijn".

Nog iets noordelijker, ten westen van Hellendoorn, mogen honden loslopen in een flink bosgebied rond hotel-restaurant 'De Uitkijk'.
Er is een enorme kuil (zandafgraving) waar ze leuk kunnen spelen.
Baasjes en welopgevoede honden zijn in 't hotel-restaurant welkom.


In Leeuwarden richting Hardegarijp is een recreatiegebied, genaamd 'De Kleine Wielen'.
Hier is een speciaal stuk waar honden mogen loslopen.


Tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen ligt een strandje voor honden.
Er is een weiland waar de honden lekker kunnen ravotten.
Er is voldoende parkeerruimte.


In Enschede in het Stroinksbos zijn vele wandelmogelijkheden.
Dit bos is gelegen aan de Knalhutteweg, net buiten de bebouwde kom.

Deze waarschuwing kwam binnen:

Ik zag op de website de vermelding van het Stroinksbos in Enschede. Nou woon ik zelf in Enschede en ben als hondenuitlaatdienst nauw betrokken bij het hondenlosloopbeleid in de gemeente. Men heeft mij gevraagd een onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor het aanleggen van nieuwe losloop gebieden, het is in Enschede n.l. een hopeloze zaak.
Het Stroinksbos is echter grotendeels in particulier bezit en het is er absoluut niet toegestaan om je honden er los te laten lopen. De boswachter (erg hufterige man) en de hondencontroleur zijn druk bezig met het schrijven van proces verbalen (40 euro)..
Adviseer mensen daarom niet om hier je hond los te laten.
Het gehele buitengebied van Enschede is in handen van Overijssels landschap, en dit is nou net een organisatie waar niet mee te onderhandelen valt, tenzij je beoefenaar bent van de plezierjacht en uit betere kringen komt, dan is er wel van alles mogelijk. Ik heb dus nog een hoop werk te doen.
In ieder geval succes met je site, ik maak er vaak gebruik van.